Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem

Kolejne z dań dla zapracowanych i nie mających czasu na pracochłonne dania. Pierś z kurczaka w delikatnym śmietanowo-pieczarkowym sosie, serdecznie polecam.


2 piersi z kurczaka
350 g pieczarek
200 g śmietany 12%
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki
1 kostka rosołowa
200-250 g ulubionego grubego makaronu
1/2 l wody
sól i pieprz



     Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w kostkę ok 1 cm. Pokrojoną pierś dorzucić do garnka z cebulą i smażyć aż się lekko zrumieni.
    Kiedy mięso jest podsmażone dodać pokrojone pieczarki, sól i pieprz i smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową, a następnie wlać rosół do garnka z mięsem i grzybami. Dusić ok. 10 minut.
    Śmietanę zahartować gorącym sosem, a następnie wlać ją do garnka, zagotować. Garnek ściągnąć z ognia i dodać umytą, posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie, podawać z gorącym sosem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne