Skrzydełka pieczone na kapuście kiszonej

Smaczne danie obiadowe, które nie wymaga od nas wiele pracy. Pyszne skrzydełka z kurczaka podkreślone smakiem kwaskowej pieczonej kapusty. Kapusta będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, który zastąpi nam tradycyjną surówkę.


1 kg skrzydełek z kurczaka
0,5 kg kapusty kiszonej
2 duże cebule
2 łyżki oleju
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka


    
    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kapustę kiszoną odcisnąć, jeżeli nie lubimy bardzo kwaśnej kapusty to można ją przepłukać, jednak ja nigdy nie płuczę kapusty. Blachę wysmarować jedną łyżką oleju, na dno wyłożyć kapustę, następnie posypać pokrojoną cebulą. Wszystko posypać solą i pieprzem. (uważajmy z solą, ponieważ kapusta może być słona).
    Skrzydełka z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce w pozostałym oleju rozpuścić przyprawę do kurczaka, a następnie otoczyć w tym skrzydełka, aby wszystkie były równomiernie pokryte przyprawą. Blaszkę przykryć folią aluminiową. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 60 minut. Następnie ściągnąć folię, a piekarnik przestawić na funkcję grilla i piec jeszcze przez 20 minut, aż skrzydełka będą złociste. Podawać z ziemniakami lub frytkami. Smacznego!
        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne