Sernik z bezą kokosową

/ 27

Pyszny sernik z bezą kokosową jest kremowy, delikatny w smak i o zrównoważonej słodyczy. Sernik pięknie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje, więc domownicy i goście powinni być zachwyceni. Sernik bardzo łatwo się przygotowuje, gdyż spód wykonany jest z herbatników.


Sernik z wiórkami kokosowymi

Sernik z bezą kokosową to idealne ciasto na święta, gdyż wspaniale smakuje, a do tego pięknie wygląda. Taki sernik, powinno się robić z dobrej jakości białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego, rzadkie sery wiaderkowe w tym przypadku odpadają, gdyż sernik po upieczeniu nie będzie miał odpowiedniej struktury i smaku sernika.

Mam nadzieję, że lubicie serniki i chętnie je przygotowujecie. Sernik u mnie musi być przy każdej uroczystości, a świąt wręcz bez niego nie wyobrażam.

Ciasto sernik z bezą z wiórków kokosowych

Składniki:

(foremka o średnicy 28 cm)
  • 750 - 1000 g białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 100 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (80 g)

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 100 g wiórków kokosowych

Spód:

  • 150 g herbatników maślanych lub pełnoziarnistych
  • 100 g masła
    (szklanka to 250 ml)

Jak przygotować sernik z bezą kokosową?

  1. Masło utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania stopniowo dodawać po jednym żółtku, jajko i śmietanę.
  2. Następnie stopniowo dodawać po łyżce zmielony ser, miksować tylko do połączenia się składników, aby zbyt dużo w serniku nie było powietrza.
  3. Mleko wymieszać z budyniem i dokładnie łyżką wmieszać w masę serową, na koniec można bardzo krótko zmiksować.
  4. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokruszone blenderem herbatniki wymieszane z roztopionym masłem i wlać masę serową, piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 45 minut.
  5. Następnie wyłożyć na sernik bezę kokosową i piec jeszcze około 15 minut, do czasu delikatnego przyrumienienia się wierzchu.
  6. Sernik wystudzić i najlepiej razem z foremką schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Beza kokosowa:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, za każdym razem miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. 
  2. Do ubitych białek za pomocą łyżki wmieszać delikatnie wiórki.
  3. Bezę wyłożyć na podpieczony gorący sernik i zapiec.

    Zobacz również: najlepsze serniki.

Komentarze

  1. Serniki uwielbiam :) Pyszny serniczek przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i mega apetycznie wygląda. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ten sernik kiedyś do pracy...Wszyscy byli zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik, cudowny mój ukochany wypiek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co z tymi herbatnikami i masłem na spód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nie napisałam. Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wyrównać.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie �� piekę w nadchodzący weekend ������

      Usuń
  6. serniczki to uwielbiam znam ten przepis pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro się za niego zabieram.Czy ta foremka to tortownica o średnicy 28cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tortownica :)

      Usuń
    2. Dziękuję za wyjaśnienie i już się piecze:)

      Usuń
  8. A śmietaną ilu procentowa powinna być?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile czasu zapiekamy bezę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, około 15 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po dodaniu bezy najlepiej zaglądać do piekarnika, gdyż zależy jak dany piekarniki piecze.

      Usuń
  10. To jest przepis na foremke tzn tortownicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na tortownicę o średnicy 28 cm i wysokości brzegu 7 cm.

      Usuń
  11. Witam czy może być ser z wiaderka tworog sernikowy PRESIDENT

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. President kiedyś był całkiem dobry, ale teraz nie wiem. Jeśli ser w wiaderku jest rzadki, to proponuję w mniejszej ilości mleka rozmieszać budynie, wystarczy pewnie 300 ml mleka zamiast 500. Ja zazwyczaj używam ser twarogowy Hanusi z Mlekovity lub kupuję w kawałku i mielę w maszynce.

      Usuń
  12. Witam. Mnie beza upadła �� szkoda ale ogólnie bardzo dobry. Musze chyba bardziej wysuszyć ☺pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :) Do bezy trzeba dobrze ubić białka i cukier dodawać stopniowo po łyżce, wtedy nie powinna opaść. Ma być sztywna i lśniąca.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *