Zapiekanka bolońska

Mocno pomidorowa, pełna pachnących Włochami przypraw zapiekanka, którą szczególnie polecam wielbicielom spaghetti bolognese. Najlepsza zapiekanka makaronowa jaką do tej pory zrobiłam:)


300 g mięsa mielonego z łopatki
200 g makaronu świderki
200 g pomidorów z puszki
200 g pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4 połówki suszonych pomidorów
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
150 g sera mozzarella
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz


    
    Cebulę i czosnek obrać i posiekać, suszone pomidory posiekać podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy z suszonych pomidorów. Gdy cebula i czosnek będą już zeszklone dodać mięso i podsmażać je przez 5-7 minut często mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki, przyprawy dusić aż pomidory się rozgotują, cała woda z pomidorów odparuje a mięso będzie miękkie.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Foremkę wysmarować pozostałą łyżką oliwy z pomidorów i wyłożyć na dno makaron. Na makaron równomiernie wyłożyć mięso z pomidorami.
    Ser mozzarella zetrzeć na grubych oczkach tarki. mięso posypać startym serem. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki i ułożyć na serze. Zapiekać przez 30 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku na funkcji góra dół, 5 minut przed końcem pieczenia przestawić piekarnik na funkcję grilla aby pomidorki i ser "złapały" kolor. Smacznego!
    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne