2017/12/11

Brukselka zapiekana pod włoską kruszonką

Pamiętam jak w dzieciństwie mama powtarzała, aby jeść brukselkę bo jest zdrowa! Ładnie rosną po niej włosy. Zazwyczaj przygotowywała zupę lub gotowaną podawała ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Uwielbiam brukselkę, małe, zielone kapustki już ugotowane bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie.

Tym razem postanowiłam dodać jeszcze więcej smaku i przygotowałam zapiekaną z kruszonką. Prosta kruszonka z bułki tartej, parmezanu, startego czosnku i oliwy z oliwek. Ugotowaną brukselkę posypałam kruszonką i zapiekłam. Delicje!




Brukselka zapiekana pod kruszonką / 1 porcja

Składniki:
  • 100 g brukselki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/5 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny do skropienia


Przygotowanie:
  • Brukselki myjemy.
  • Osuszamy.
  • Przekrawamy na pół.
  • Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  • Odcedzamy
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotowujemy kruszonką.
  • Mieszamy bułkę tartą z oliwą z oliwek, parmezanem i doprawiamy do smaku.
  • Do kruszonki dodajemy obrany i starty czosnek.
  • Mieszamy.
  • Kruszonką posypujemy brukselkę.
  • Zapiekamy przez około 10 minut, aż kruszonka zezłoci się.
  • Podajemy skropione sokiem z cytryny.




1 komentarz: