Kolorowa sałatka obiadowa (z kukurydzą i papryką) oraz kilka słów o przyprawach Galeo

 kolorowa-salatka-obiadowa-z-kukurydza-i-paprykaNie wyobrażam sobie obiadu bez kolorowego, zdrowego dodatku. Dziś polecam Wam kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką). Kilka zdrowych składników, chwila krojenia, mieszania i to co najważniejsze – dobre przyprawy do smaku i sałatka gotowa. Mówiąc o przyprawach w mojej kuchni nie może ich po prostu zabraknąć. Szklane słoiczki na kuchennej półeczce wypełnione są zawsze najczęściej używanymi przyprawami. W szufladzie spory ich zapas oraz dodatkowo przyprawy, które używam troszku rzadziej (bardziej „odświętne” obiady, sałatki itd). Do przypraw zawsze przykładałam dużą uwagę. Bez nich dania nie mają smaku (zarówno te wytrawne, jak i słodkie). Ostatnio, dzięki uprzejmości firmy Galeo, otrzymałam do spróbowania zestaw 12 przypraw: przyprawa do gulaszu i leczo, przyprawa do gyrosa i kebabu, chili pieprz cayenne, pieprz czarny mielony, curry, przyprawa do indyka po staropolsku, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka po węgiersku pikantna, oregano, cynamon mielony. Przyznam szczerze, że większość z nich, to te bez których nie wyobrażam sobie kuchni. Od razu po otrzymaniu miałam okazję wzbogacić smak mojego leczo, upiec pysznego kurczaka, doprawić zupę, a nawet przygotować pyszny deser z moim ukochanym cynamonem. Przyprawy są bardzo dobre, aromatyczne i na pewno firma Galeo na stałe zagości w mojej kuchni. Szczerze wam polecam przyprawy tej firmy. A dziś – tak jak wspomniałam na początku – zapraszam Was na kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką).

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

test-przypraw-galeo

Składniki:

  • 1 mini sałatka rzymska
  • 1/2 większej czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 cm pora (biała część, cienki por)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Galeo)
  • sok z cytryny (u mnie około 3-4 krople)

Przygotowanie:

Sałatkę rwiemy na kawałki przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i drobno posikany por. Następnie dodajemy jogurt i kilka kropli soku z cytryny (u mnie 3-4), doprawiamy przyprawami, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.

Sałatkę podajemy do drugiego dania.

kolorowa-salatka-obiadowa-z-kukurydza-i-papryka-3

Kolorowa sałatka obiadowa (z kukurydzą i papryką)

kolorowa-salatka-obiadowa-z-kukurydza-i-papryka-2

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz