arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Kieszonki z ciasta francuskiego – pomysły na dodatki

Kieszonki z ciasta francuskiego – pomysły na dodatki

Ciasto francuskie to dobry sposób nas szybką i oryginalną przekąskę lub obiad. Ta uniwersalna baza pod wypieki może być wykorzystana na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i słono. Ze względu na swój charakterystyczny warstwowy układ oraz intensywnie maślany smak będzie wyśmienite w każdej odsłonie! Jak przygotować kieszonki z ciasta francuskiego i jakich dodatków użyć? Podpowiadamy!

Zobacz także: Ślimaczki z fetą i szpinakiem, czyli śniadanie z ciasta francuskiego

Przygotowanie wypieków z ciasta francuskiego

Na początek musisz wiedzieć, że ciasto francuskie wcale nie jest proste w przygotowaniu. Proces jego tworzenia jest długi i wiąże się z powtarzaniem tych samych czynności dla kolejnych warstw, a przy tym dużej precyzji, cierpliwości, i odpowiednich umiejętności. Raczej tylko doświadczeni kucharze będą w stanie samodzielnie przygotować udane ciasto bez większych problemów. Dlatego jeśli dopiero zaczynasz przygodę z tym wyjątkowym elementem kuchni francuskiej, zdecyduj się na zakup gotowego produktu. Dostępne są różne opcje, jednak dla pełności walorów smakowych polecamy wybór ciasta o zwiększonej zawartości masła w składzie. Raczej unikaj wersji z roślinnym odpowiednikiem, czy to w postaci margaryny, czy innego oleju roślinnego.

Nie ważne, na jaki wariant smakowy się zdecydujesz, przygotowanie samych sakiewek będzie banalnie proste. Musisz jedynie nieco rozwałkować ciasto, podzielić je na równe kwadraty, umieścić na nich nadzienie, a następnie je zwinąć. Najlepiej sprawdzającym się sposobem na domknięcie sakiewki jest założenie jej rogów do środka, jednak nie jest to jedyne rozwiązanie. Przy niektórych nadzieniach dobrze sprawdza się też zwinięcie w rulon lub złożenie na pół i dokładne zamknięcie, a następnie ozdobne nacięcie nożem na wierzchu. Gotowe kieszonki z ciasta francuskiego pieczemy w temperaturze w granicach 200-230 stopni przez ok. 15-25 minut.

Kieszonki z ciasta francuskiego – opcje na słodko

Być może najpopularniejszym wyborem na ciasto francuskie w słodkiej odsłonie są kieszonki z jabłkiem. W takim przypadku owoce dokładnie myjemy, wycinamy z nich gniazda nasienne i starannie kroimy na plasterki. Aby osiągnąć lepsze walory smakowe można takie plasterki dodatkowo obgotować przez chwilę na syropie, który przygotowujemy rozpuszczając cukier z wodą w oddzielnym rondelku przez kilka minut. Jabłko ułożone na kawałkach ciasta warto posypać jeszcze cukrem trzcinowym, cynamonem, oraz drobno posiekanymi orzechami.

Inna prosta w przygotowaniu opcja na słodko to kieszonki z ciasta francuskiego z konfiturą lub dżemem. Dobrze zdecydować się na smak raczej kwaśny, którym dzięki temu przełamiemy słodycz ciasta i urozmaicimy paletę smakową naszego wypieku. Sprawdzonymi opcjami są w tym przypadku np. konfitura wiśniowa oraz dżem brzoskwiniowy.

Kieszonki z ciasta francuskiego – opcje na słono

Sposobów na ciasto francuskie na słono jest bardzo wiele! Możemy przygotować różnego rodzaju farsze, które świetnie sprawdzą się w połączeniu z maślanym smakiem ciasta francuskiego.

Naszą pierwszą propozycją na przekąskę na słono będzie wegetariański farsz z sera feta oraz rukoli. Jego wykonanie jest bardzo proste – wystarczy rozgnieść ser i dodać do niego rozdrobnione liście, a następnie doprawić do smaku. Tego typu farsz najlepiej wzbogacić cebulą z dodatkiem oliwy oraz ewentualnie czosnkiem. Poza tym nie zapomnij też o soli i pieprzu.

Warto wypróbować też różne opcje na ciasto francuskie z mięsem. Jedna z nich to mieszanka kurczaka z serem feta oraz suszonymi pomidorami. Bardziej klasyczny wybór to nadzienie z szynką i serem, które to nada się idealnie na imprezową przekąskę!

Podsumowanie

Ciasto francuskie daje prawdziwie niezliczone możliwości na wykorzystanie różnych smakowych połączeń. Warto eksperymentować z różnymi dodatkami i tworzyć nowe kombinacje – może uda Ci się stworzyć idealną przekąskę, do której będziesz wracać raz za razem!

Udostępnij