6 grudnia 2017

Kruche rogaliki owsiano-orzechowe

Kruche rogaliki owsiano-orzechowe
Kruche rogaliki z pysznym nadzieniem owsiano-orzechowym. Ciasto przygotowane z mąki krupczatki jest wyjątkowo delikatne i bardzo łatwo się z nim pracuje. Rogaliki w świątecznej odsłonie z nadzieniem orzechowym. Dodatek prażonych płatków owsianych nadaje im wyjątkowego smaku. Tylko moja Siorka zgadła, że w masie przemycone są płatki owsiane. Można powiedzieć, że to bardzo zdrowe rogaliki ;) Zamiast masy orzechowej rogaliki możecie upiec z dodatkiem powideł śliwkowych lub ulubionej konfitury. Jedyny warunek musi być gęste, aby nie wypłynęły z rogalików.
Kruche rogaliki owsiano-orzechowe

Jak upiec kruche rogaliki owsiano-orzechowe?

Nadzienie owsiano-orzechowe:
  • 250 g płatków owsianych
  • 150 g mieszanki orzechów (migdałów, orzechów włoskich, laskowych)
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 łyżek amaretto
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Dodatkowo:
  • 1 białko do posmarowanie rogalików
  • cukier puder do posypania rogalików

Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Płatki powinny się zezłościć ale nie mogą być przypalone. W garnku rozpuścić masło dodać uprażone płatki i cukier. Wymieszać i chwilę podsmażać. Płatki zmielić razem z orzechami. Do masy dodać żółtka, śmietanę oraz  amaretto  - wymieszać. Na koniec do nadzienia dodać białka ubite na sztywna pianę.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Make posiekać z masłem, dodać resztę cukru, śmietanę, 1 jajko i 1 żółtko, cukier z wanilią. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie za gęste dodać jeszcze trochę śmietany, jeśli zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Ciasto pociąć na trójkąty. Na środek każdego trójkąta kłaść porcję nadzienia owsiano-orzechowego i zwijać zgrabne rogaliki. Rogaliki ułożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem roztrzepanym z łyżka mleka.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C, aż się ładnie zrumienią. Ostudzić na kratce i obsypać cukrem pudrem.

Smacznego :- )
Kruche rogaliki owsiano-orzechowe
Kruche rogaliki owsiano-orzechowe

zBLOGowani.pl


                              

1 komentarz :