SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 200 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 8 czerwonych cukierków, np. Smarties
- 16 białych cukierków, np. draży śmietankowych
- 1 łyżka lukru
- 1 kostka gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki się połączą.
- Rozwałkuj je na wielkość okrągłej blaszki o średnicy 20-23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Za pomocą widelca uformuj brzegi ciasta, a nożem natnij ciastka na 8 porcji niczym pizzę, nie przecinając ich do końca (dzięki temu łatwiej będzie je potem oddzielić). Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje.
- Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych drażach pomaluj źrenice czekoladą. Odstaw aż lukier zastygnie, a następnie ładnie zapakuj na prezent. 😉
UWAGI
PS. Po zrobieniu ciastek wpadłem na pomysł, żeby jeszcze doczepić im rogi z precli. Możecie wypróbować. 😉
*Inspiracja: BBC goodfood.
2 komentarze
Urocze mordki 😀
No nie? 😀