poniedziałek, 4 grudnia 2017

Mozaika z szynki

Zaczynam swoją przygodę z szynkowarem. Zakupiłam go już jakiś czas temu i czekał na pierwsze użycie. Poczytałam w internecie dużo porad i przepisów i przystąpiłam do działania. Za sobą mam już kilka udanych wyrobów i z każdym kolejnym wychodzą mi coraz smaczniejsze i lepsze. Posiadam szynkowar mały (1,5 kg) i dla naszej trójki jest wystarczający, na raz wkładam do niego kilogram mięsa. Do szynkowaru potrzebne są dwa termometry- jeden ze szpikulcem do mierzenia temperatury mięsa w szynkowarze ( u mnie był w zestawie z szynkowarem) i drugi do mierzenia temperatury wody. Do tego zestawu wskazana i pomocna jest też waga, która dokładnie odmierzy ilość przypraw, moja niestety nie daje rady z tak małymi ilościami dlatego też przyprawy podałam w łyżeczkach. Na początek polecam wędlinkę z szynki. Pewnie ma jeszcze jakieś niedociągnięcia ale za to jest pyszna i zdecydowanie smaczniejsza niż sklepowe wędliny.


składniki:

1 kg szynki wieprzowej
20 g soli peklowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 czubate łyżeczki majeranku
1/3 szklanki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny

Szynkę pokroić w drobną kostkę ok 1cm x 1cm. Następnie 300 g pokrojonego mięsa zmielić w maszynce na średnich oczkach. Do miski przełożyć mięso pokrojone i zmielone. Dodać sól, majeranek, paprykę i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać aby masa zrobiła się kleista. Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy ( specjalny do szynkowaru ). Następnie do woreczka włożyć mięsną masę, każdą warstwę należy dokładnie ubić. Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar dociskając sprężyną. Odstawić do lodówki na 48 godzin. Potem szynkowar przełożyć do garnka, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Szynkowar zalać wodą, woda powinna sięgać 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze. Woda może być zimna lub ciepła. W mięso w szynkowarze wbić termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę podgrzać do temperatury 80 C. Od tego momentu należy mięso parzyć aż uzyska w środku temperaturę 70 C. Trzeba cały czas kontrolować temperaturę wody i utrzymywać ją na poziome 80 C maksymalnie do 85 C. Gdy mięso w środku szynkowaru uzyska temeraturę 70 C zakończyć parzenie. Szynkowar przełożyć do zimnej wody a jak wystygnie odstawić do schłodzenia do lodówki na ok 8-10 godzin. Po tym czasie szynkowar wystawić z lodówki i wydobyć wyrób. Szynkowar można polać ciepłą wodą aby było łatwiej. Gotową wędlinę można kroić na kanapki.




1 komentarz: