Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną

    
   
Delikatne migdałowe ciasto, gotowany ser z prażonymi migdałami, a to wszystko zwieńczone pyszną śmietanową masą i truskawkami.




Na migdałowy biszkopt:
8 jaj
2 łyżki mąki pszennej
4 mielonych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat migdałowy

Na masę serową
500 g serka śmietankowego
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
100 g płatków migdałowych

Na masę śmietanową:
600 g śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Na poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
2 łyżki syropu migdałowego

Ponad to
1 kg truskawek
tortenguss lub galaretka truskawkowa na polewę


    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając. To piany stopniowo wmieszać mikserem po jednym żółtku i aromat.Mąki, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek jednak nie miksować już tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.
    Masa serowa. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem cały czas mieszając. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić.Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. zdjąć z gazu i dosypać uprażone migdały, odstawić aż masa lekko ostygnie.
    Migdałowy biszkopt przeciąć na dwa placki. Wodę na poncz wymieszać z syropem migdałowym i nasączyć połową ponczu dolną część biszkopta. Wyłożyć masę serową i przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta nasączyć pozostałym ponczem.Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, wyłożyć na ciasto.
    Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki, wyłożyć na masę śmietanową. Polać tortengussem lub galaretką, odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin . Smacznego!!!

4 komentarze:

Popularne