Kotlety z kurczaka z cukinią

    Danie dla tych, którym znudziły się tradycyjne kotlety z piersi kurczaka. Dodatkowo wykonamy je naprawdę w ekspresowym tempie, a na talerzu znów coś nowego i smacznego:)

1 pierś z kurczaka
1/2 cukini
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki mąki krupczatki
1 jajko
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
5 dag sera żółtego
pieprz
sól
olej rzepakowy do smażeni




     Cukinię obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, posolić i odstawić żeby puściła sok. Następnie bardzo dokładnie ją odcisnąć. Ser żółty również zetrzeć na grubych oczkach tarki.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i drobno posiekać. Szczypior umyć i posiekać. Mięso, ser, odciśniętą cukinię i szczypior umieścić w misce. Dodać jajko, mąkę i przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać.Na rozgrzany olej nakładać kotlety dużą łyżką, smażyć z obu stron na złoto. Podawać na gorąco lub zimno. Smacznego! p.s.Kotletów nie należy przewracać na patelni "w te i z powrotem", przewracamy je dopiero, gdy porządnie się zrumienią, wtedy mamy gwarancję, że na pewno nam się nie rozpadną.
   



2 komentarze:

Popularne