Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym

Delikatna , lekka ryba o smaku koperku, masła i czosnku. Dla wielbicieli ryb i dla tych co za nimi nie przepadają. Nie ma w niej ani odrobiny charakterystycznego posmaku ryby, którego tak niektórzy nie lubią. Jest za to aromat cytryny, czosnku i koperku.






2 pstrągi tęczowe
2 łyżki masła
1/2 pęczka koperku
3 ząbki czosnku
pieprz cytrynowy
pieprz biały
kilka listków świeżego tymianku
sól
6 plasterków cytryny


  


    
  •     Koperek i tymianek umyć, osuszyć i posiekać.Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki z koperkiem. Dodać masło w temperaturze pokojowej i przyprawy, wszystko razem za pomocą widelca bardzo dobrze wymieszać. Pstrągi oczyścić z łusek i wnętrzności, odciąć łby, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Całą rybę obsypać solą i pieprzem. Następnie na każdej z ryb zrobić po ok. 5 nacięć ostrym nożem z obu stron. W każde nacięcie nałożyć delikatnie masło . Pozostałe masło nałożyć do środka ryb. Do środka ryb włożyć również po 2 plasterki cytryn i po jednym na wierzchu każdej ryby. Ryby zawinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 35-40 minut. Smacznego!
    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne