Czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone

 Czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone (5)Czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone (1)

Dziś zapraszam Was na pyszne i uroczo wyglądające czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone. Babeczki są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu, ale dzięki wspaniałym ozdobom doskonale sprawdzą się na nie jedno przyjęcie – zwłaszcza dla młodszych domowników. Bo czyż takie słodkie misie nie prezentują się wspaniale na górze białego kremu? 🙂 Moja córeczka była zachwycona i z tym większą ochotą i radością pomagała w przygotowaniach. Takie babeczki możecie też zaserwować św. Mikołajowi. Na pewno będzie zachwycony i przyniesie duży prezent 😉

Czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone (2)

A gdzie możecie nabyć takie wspaniałe ozdoby? Polecam Wam zapoznać się z ofertą Jumazoma, gdzie oprócz wspaniałych ozdób znajdziecie również pomysły na prezent dla swoich pociech 🙂

logo_jumazomaCzekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone (3)

Składniki: (na 6 babeczek)

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej od Swoja Mąka*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 jajko M
  • 1/2 szklanki mleka

*Pamiętajcie o rabacie! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki

Na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml zimnej śmietanki 30%

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier trzcinowy i ciemne kakao. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie łączymy obie miski, mieszamy tylko do połączenia składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy łyżką masę (do około 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół). Czas pieczenia zależny od piekarnika – około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki odstawiamy do przestudzenia.

Czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone (4)

Przygotowujemy krem: W misce mieszamy (używam ręcznej trzepaczki, ale można użyć miksera na najmniejszych obrotach) mascarpone, śmietankę 30%, cukier puder i sok z cytryny. Gładkim kremem dekorujemy dowolnie przestudzone babeczki – mi pomagała córeczka 🙂 Następnie w krem wkładamy ozdoby. U nas urocze cukrowe niedźwiadki z sercem i jadalne cukrowe kwiatki.

Czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone (5)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz