BATONIKI ŻURAWINOWE Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Zdrowe batoniki bez cukru... z kolorowej komosy ryżowej, płatków owsianych i z żurawiną, na miodzie 🍯 Z pewnością dodadzą energii na cały dzień. Idealne na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Warto je mieć pod ręką na "czarną godzinę" bo uratują niejedną sytuację, gdy w brzuchu zaburczy 😉Nie należą one do słodkich, więc bez obawy możemy je podać dzieciom. Wykonanie ich jest bardzo proste - wszystkie składniki mieszamy łyżką, masę wykładamy do blaszki i do piekarnika. Smacznego!



Składniki:
Wykonanie:

Komosę ryżową płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy dwa razy większą ilością wody (tj. 2 szklanki) i gotujemy przez 15-20 min., aż cała woda zostanie wchłonięta przez komosę. 
Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z miodem oraz sokiem żurawinowym.
Do miski wsypujemy ugotowaną komosę ryżową i mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym oraz żurawiną. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych, dodatkowo wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Studzimy i kroimy na batoniki.

  




  

  


* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis


Komentarze

  1. Do lunchboxu w sam raz. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne :) Na pewno smakują wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie zapakowane :D Chcemy dostać takie prezenciki na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. takie zdrowe batoniki to ja uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli można wiedzieć to jakiego oleju kokosowego używasz? Nie ukrywam że staram się zebrać opinie i zależy mi na informacji czy masz jakiegoś preferowanego producenta? Z góry dziękuje za informacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam oleju kokosowego nierafinowanego, ale nie mam jakiegoś ulubionego producenta

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny