niedziela, 3 grudnia 2017

Makowiec z jabłkami


Przepyszny makowiec według przepisu znanego cukiernika Pawła Małeckiego. Kiedy tylko się z nim  zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;)), wiedziałam, że będzie to niezwykle smaczny makowiec :). No bo czyż połączenie kruchego orzechowego ciasta i masy makowej bogatej w bakalie może nie posmakować? Dodatek jabłek natomiast, to pomysł absolutnie świetny - dzięki nim masa makowa jest niesamowicie wilgotna i pozostaje taka przez cały czas. Makowiec jest bardzo prosty w wykonaniu i chyba nie może się nie udać. Orzechy w kruchym cieście śmiało można zastąpić zwykłą mąką - taką wersję też robiłam i wcale nie wyszło mniej smacznie :). Polecam!

Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowo - jabłkowa:
  • około 900 g masy makowej, domowej lub gotowej z puszki
  • 120 g masła
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g kaszy manny
  • 100 g rodzynek
  • około 400 g jabłek ( waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych )
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać, połączyć  z cukrem i ze zmielonymi orzechami. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka i wyrobić, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Kruszonkę podzielić na 2 części - jedną większą i jedną mniejszą, w proporcjach mniej więcej 2/3 i 1/3. Większą część wysypać na spód formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 175° C przez 10 - 12 minut ( spód powinien pozostać blady ). Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia.


Masa makowo - jabłkowa:

Masło roztopić i przestudzić.

Mąkę pszenną wymieszać z kaszą manną oraz z proszkiem do pieczenia.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z rodzynkami.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i  puszystą masę. Cały czas miksując wlewać przestudzone masło. Następnie stopniowo dodawać masę makową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać mąkę z kaszą manną i proszkiem, wymieszać. Dodać starte jabłka z rodzynkami, wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać ją do makowo - jabłkowej masy. 


Na wystudzony kruchy spód wyłożyć przygotowaną masę, wyrównać. Na wierzch wysypać równomiernie mniejszą część kruszonki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia ( choć makowiec dobrze się kroi nawet na ciepło :) ).

Upieczony i wystudzony makowiec można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

7 komentarze:

  1. Bardzo spodobał mi się ten przepis- jabłka i mak to bardzo ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę szkoda że dopiero dzisiaj trafiłem na ten blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej późno niż wcale ;). A tak poważnie, to dziękuję za komentarz ( traktuję go jako komplement :) ) i zapraszam do odwiedzania bloga i korzystania z przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Żeby uzyskać kruszonkę z ciasta użyte v masło powinno być zimne wtedy z pewnością wyjdzie ;) ciasto pyszne ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze w moim świątecznym menu i każdemu smakuje. Trochę trzeba poświęcić czasu na przyrządzenie tego smacznego makowca ale efekt finalny rekompensuje ten czas.Gorąco polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis odkąd pierwszy raz zrobiłam już gości na naszym stole bardzo często 😁

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates