Serowe ciasteczka z cukrem

Serowe ciasteczka z cukremUwielbiam piec najróżniejsze ciasteczka. Tym bardziej, że odkąd moja kochana pociecha podrosła mam w kuchni wspaniałego pomocnika. Ugniata, miesza, wycina, a potem to radosne testowanie domowych słodkości… Nie ma nic piękniejszego niż takie wspólnie spędzone chwile. Dziś zapraszam Was na serowe ciasteczka z cukrem. Pyszne małe co nieco idealne zwłaszcza w towarzystwie kubka gorącej czekolady… mniam… Takie ciasteczka sprawdzą się wspaniale na co dzień i Święta. Spróbujcie.

Serowe ciasteczka z cukrem 2Serowe ciasteczka z cukrem Serowe ciasteczka z cukrem 3

Serowe ciasteczka z cukrem
Write a review
Print
72 calories
9 g
0 g
4 g
1 g
2 g
14 g
0 g
7 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
14g
Amount Per Serving
Calories 72
Calories from Fat 33
% Daily Value *
Total Fat 4g
6%
Saturated Fat 2g
11%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 9g
3%
Dietary Fiber 1g
4%
Sugars 7g
Protein 1g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
2%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek)
  2. 200 g półtłustego twarogu w kostce
  3. 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania
  4. mała szczypta soli
  5. 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu)
  6. 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl
  7. 1 jajko klasy M
  8. gruby cukier do posypania ciasteczek
  9. propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe "Hot Chocolate Madagascar" - do nabycia w Lidl
  10. * zamiast wskazanej przypraw można użyć np. cukru z wanilią itp.
Przygotowanie
  1. Do miski wsypujemy 200 g mąki pszennej. Następnie dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je.
  2. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny.
  3. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy ciasto (należ włożyć w to trochę siły), podczas zagniatania obsypujemy ręce mąką pszenną, aby ciasto nie było klejące. Zazwyczaj dodajemy 3/4 łyżki mąki. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na grubość około 3-4 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
  4. Z ciasta wykrawamy ulubione kształty ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  5. Wierzch ciastek smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy grubym cukrem (dodaje słodkości).
  6. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasteczek na złoto - średnio około 25 minut (czas zależy od grubości ciasteczek i piekarnika).
  7. Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyciągamy resztę ciasta z lodówki i postępujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach.
  8. Przestudzone ciasteczka podajemy same, do herbaty lub gorącej czekolady.
  9. Smacznego
beta
calories
72
fat
4g
protein
1g
carbs
9g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz