Szarlotka jaglana – jabłkowa jaglanka


I mamy już grudzień! Nie mam pojęcia, kiedy ten czas zleciał! Jeszcze chwile temu mieliśmy wakacje, a już lada dzień święta i koniec roku! Wkoło pojawiają się świąteczne dekoracje, a w powietrzu wyczuwalna jest ta podniosła atmosfera. Bardzo lubię ten okres i czas spędzony z rodziną. Niestety, piękne rzeczy szybko mijają, dlatego doceńmy tych kilka chwil z bliskimi i delektujmy się nimi! 🙂
Dzisiaj, chcę zaproponować Wam pyszny, bezglutenowy deser. Co powiecie na  szarlotkę z kaszy jaglanej? Może ona śmiało konkurować z poranną jaglanką! Jeden kawałek przy podziale na 12 porcji to około 196kcal, B: 6,4g, T: 2,7g, W: 34,6g.

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
– 2 szklanki kaszy jaglanej
– 4-4,5 szklanki mleka
– 1 łyżka masła/oleju kokosowego
– 1 łyżka miodu
– 1 laska wanilii
– ok. 800g jabłek
– cynamon
– cukier trzcinowy
– płatki migdałów do posypania

Kaszę płuczemy kilkukrotnie. W garnku zagotowujemy 4 szklanki mleka, wsypujemy kaszę jaglaną, dodajemy miód, ziarenka wydrążone z laski wanilii, samą laskę i masło. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie cały płyn (gdy już wchłonie cały płyn, a nadal nie będzie wystarczająco miękka – dolewamy pół szklanki mleka, mieszamy i zdejmujemy z ognia). Od czasu do czasu mieszamy. Gdy kasza wchłonie cały płyn – laskę wanilii wyciągamy. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Pokrojone jabłka umieszczamy na suchej patelni i chwilę smażymy z małym dodatkiem cukru trzcinowego i cynamonu. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę gotowej kaszy równomiernie wykładamy na dno. Na kaszy umieszczamy jabłka, a na nich kolejną warstwę kaszy. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach, ok. 40 minut. Dekorujemy cynamonem, płatkami migdałowymi i gorzką czekoladą.
Smacznego!

 

8 Replies to “Szarlotka jaglana – jabłkowa jaglanka”

  1. Świetnie wygląda 🙂

  2. Ooo! To musi być naprawdę wspaniały smak.
    Chętnie wypróbuję niebawem.
    Super! Wygląda kusząco.
    Pozdrawiam weekendowo 🙂

  3. Kocham jaglane wypieki 🙂 Szarlotki jeszcze nie robiłam!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  4. W połączeniu z gorzką czekoladą… tak, to musiało być niebo w gębie 🙂

  5. To jest niebo w gębie, właśnie dziś upiekłam i przed chwilą zjadłam, zapach roznosi się po całym domu.Jeszcze jedno pytanie ,ile kalorii ma mniej więcej jeden kawalek?

    1. Bardzo mnie to cieszy! Droga Wiolu, jeden kawałek przy podziale na 12 porcji to około 196kcal, białka 6,4g, tłuszczu 2,7g, a węglowodanów 34,6g 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  6. Pyszne! Świetny przepis 😉 lekko zblendowalam kaszę, dodałam trochę banana i wyszło genialnie, dziękuję!!

Dodaj komentarz