Karczek duszony w sosie własnym

Karczek duszony to bardzo proste danie obiadowe, które można przygotować dzień wcześniej. Polecam na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe: chrzciny, komunie, imieniny, Sylwester itp.
Mięso jest bardzo soczyste i miękkie. Ja proponuję podać je w tradycyjny sposób z ziemniakami lub ryżem i surówką.

karczek

  Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania)
  Ilość porcji: 20 kawałków

Składniki:

1 kg karczku wieprzowego
2 łyżki Vegety
1 łyżeczka papry
szczypta pieprzu
szczypta soli
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
1 łyżka kminku
1 cebula średniej wielkości
1 łyżka oleju
2 plastry masła
1 ½ łyżki mąki
opcjonalnie: kilka kropel maggi, 1 kostka rosołowa, papryka słodka (dla koloru)

Przygotowanie:

Marynowanie:
Mięso obtoczyć w przyprawach i przełożyć do wysokiego naczynia wysmarowanego olejem. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojony w plastry czosnek i cebulę. Wszystko posypać kminkiem, a na wierzch położyć plastry masła. Całość przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na 6-12 godzin (im dłużej tym lepiej).

Następnie mięso dusić pod przykryciem przez 1 godzinę – 1 godzinę 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Wystudzić.

Pokroić mięso w plastry i przełożyć z powrotem do garnka. Zalać wodą tak aby przykryć mięso i ponownie zagotować.

W ½ szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę, do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozmieszaną mąkę przelać przez sitko do mięsa i wymieszać. Całość gotować przez 5 minut, a w razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną papryki, kostką rosołową, maggi.

Krok po kroku:

1. Mięso zamarynować

2. Ugotować karczek

3. Pokroić na plastry

4. Dolać wody

5. Wymieszać mąkę w wodzie

6. Zagęścić mięso

7. Doprawić do smaku

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *