Zupa krem serowo-kalafiorowa

Agata
Obiad
14.11.2017 6:50
Zupa krem serowo-kalafiorowa

Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal / 105 kJ Białko 1,92 g Tłuszcz ogółem 0,28 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,130 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,034 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,031 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,015 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0,016 g Węglowodany 4,97 g Błonnik pokarmowy 2 g Witamina E 0,08 mg Witamina K1 15,5 µg Witamina C 48,2 mg Witamina B1 0,050 mg Witamina B2 0,060 mg Witamina B3 (PP) 0,507 mg Witamina B9 (kwas foliowy) 57 µg Kwas pantotenowy 0,667 mg Wapń 22 mg Żelazo 0,42 mg Magnez 15 mg Fosfor 44 mg Potas 299 mg Sód 30 mg Cynk 0,27 mg Miedź 0,04 mg Mangan 0,16 mg Selen 0,6 µg Fluor 1 µg Fitosterole 18 mg Kalafior w kuchni Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 małe marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 serki topione kwadratowe 1000 ml wody lub bulionu 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki gałki muszaktołowej sól pieprz masło do smażenia świeży tymianek Dokładnie tak, jak to było kiedyś w kuchni u mojej babci - gdy na dworze robiło się zimno, na rozgrzewkę zawsze był talerz gęstej zupy. Podobnie jak inne kapustne, kalafior zaliczany jest do głównych źródeł substancji pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwnowotworowym, a to dzięki zawartości związków fitochemicznych izotiocyjanianów (w tym sulforafan) i indoli, które cechują się dużą aktywnością antynowotworową. W sklepach znajdziemy również piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Związki te uwalniają enzymy wewnątrzkomórkowe izolujące i unieszkodliwiające kancerogeny, czyli substancje rakotwórcze, a także przyśpieszają proces pozbywania się toksyn z organizmu, poprzez poprawienie zdolności wątroby do neutralizacji substancji potencjalnie toksycznych. Dziś więc zapraszam Was na talerz gorącej zupy, tym razem przygotowałam krem serowo-kalafiorowy; gęsty, aksamitny i kremowy. Gdy za oknem nastaje chłód, na mojej kuchence zawsze stoi gar z gorącą zupą. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb - osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior do Polski na przełomie XVI i XVII wieku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/11/zupa-krem-serowo-kalafiorowa.html