Naleśniki - NAJLEPSZY przepis! Są delikatne, nie rozwalają się podczas smażenia! IDEALNE!

Helka
Obiad
18.09.2017 20:29
Naleśniki - NAJLEPSZY przepis!  Są delikatne,  nie rozwalają się podczas smażenia! IDEALNE!

UWAGA: można zrobić naleśniki bez mleka – wtedy mleko należy po prostu zastąpić wodą z kranu lub źródlaną *szklanka o objętości 250 ml Uwaga na wstępie: Moje placki naleśnikowe wychodzą nie za cienkie i nie za grube. Następnie za pomocą chochelki nalewać porcję ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano, na nie za dużym płomieniu. Przepis na naleśniki: Mąkę pszenną przesiać przez sitko do miski, wbić całe 2 jajka, dodać cukier (o ile robimy placki w wersji słodkiej – jeśli robimy je na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć). Składniki: 2 jajka (u mnie rozmiar M) 150 g mąki pszennej (u mnie tortowa, 1 szklanka) 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej) (2/5 szklanki) 250 ml mleka (1 szklanka)* szczypta soli 3 łyżki oleju do ciasta + opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka cukru (tylko do wersji naleśników na słodko) Po nalaniu porcji ciasta na naleśnik, podnieść patelnię nad palnik i lekko nią zakołysać, by ciasto równomiernie rozeszło się na całej powierzchni patelni. Z takiego ciasta na naleśniki można zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety. W tym celu należy po prostu wlać na patelnię mniejszą porcję ciasta naleśnikowego i dość szybko, zręcznym ruchem, zakołysać patelnię, by ciasto równomiernie rozprowadziło się po jej całej powierzchni. Mój Mąż np. uwielbia naleśniki z porem, na które znajdziecie przepis na moim blogu. Po usmażeniu przełożyć naleśniczki na talerz i na czas smażenia kolejnych porcji, przykryć je talerzykiem lub folią spożywczą. Ciasto na naleśniki z tego przepisu jest super proste i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Takie naleśniki z wodą gazowaną nie łamią się, a po zawinięciu ładnie trzymają swój kształt i łatwo dają się panierować i smażyć. Pamiętaj, by na patelnię wlewać tylko tyle ciasta, by masa przykryła całą powierzchnię patelni i nie była zbyt gruba, gdyż grube naleśniczki gorzej się zawija. Ciasto na naleśniki Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by stworzyć placki, które zawsze się udają. Jeśli chcesz zrobić więcej naleśników to musisz zmienić proporcjonalnie ilość wszystkich składników z przepisu na naleśniki. Takie naleśniki wtedy super fajnie dają się zawijać, co szczególnie przydaje się, jeśli robimy świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. Nie musicie używać miksera, wystarczy ciasto na naleśniki dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Tak więc spieszę Wam z pomocą i podaje mój sprawdzony przepis na naleśniki. Ja należę do tych, co bez przerwy mogliby zajadać naleśniki wytrawne, a tymi na słodko też nie pogardzę. Długo szukałam odpowiednich proporcji na naleśniczki, aż wreszcie ten przepis wydaje mi się tym najlepszym i stosuję go już od dłuższego czasu. Poniższe placuszki smakują idealnie zarówno na słodko, jak i wytrawnie,więc możecie je podawać z dowolnym farszem. Może zainteresujesz się również przepisem na: Naleśniki budyniowe Sprawdzą się one zarówno w wersji wytrawnej, jak i jako na słodko. Poniżej znajdziecie mój przepis na naleśniki w wersji podstawowej. Tak więc nie rozgrzewaj jej zbyt szybko ani na zbyt dużym płomieniu. Placki najlepiej obracać na drugą stronę za pomocą drewnianej lub plastikowej łopatki. Lepiej dać jej czas, by na mniejszym płomieniu rozgrzała się równomiernie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2013/03/15/nalesniki-przepis-podstawowy/