Spaghetti pomidorowe z pulpetami

Obiad
16.09.2017 10:22
Spaghetti pomidorowe z pulpetami

Składniki / 4 porcje: – 500g mięsa mielonego wieprzowego – 1 jajko – bułka tarta – 1/4 cebuli – 2 utarte ząbki czosnku – 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub suszonego – 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii – sól, pieprz, – olej rzepakowy – 300 g makaronu – opcjonalnie natka świeżej pietruszki Sos: – 2 puszki krojonych pomidorów – 3/4 cebuli pokrojonej w kostkę – 2 posiekane ząbki czosnku – pół pęczka bazylii – szczypta cukru – łyżka koncentratu pomidorowego – 2 łyżki oliwy z oliwek – sól i pieprz – parmezan Przygotowanie: Przygotuj sos W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez ok. 2-3 minuty. następnie dodaj pomidory z puszki i duś na średnim ogniu ok 3 minuty. Następnie rozgrzej patelnie, obtaczaj małe kuleczki w bułce i smaż kilka minut na złoty kolor. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie odcedź i wymieszaj z sosem. Tak przygotowany makaron wyłóż na talerze a na wierzchu umieść pulpeciki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/spaghetti-pomidorowe-z-pulpetami/