PIEROGI Z SOCZEWICĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Daria
Obiad
18.05.2017 11:05
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Porcje 40 Oceń Drukuj Ciasto na pierogi - 300 g mąki pszennej białej - szczypta soli - 125 ml wrzącej wody - 1 jajko - 20 g masła - 2 łyżki soku z zielonych liści do nadania koloru (np. jarmuż, szpinak Racjonalne odżywianie nie polega na odmawianiu sobie wszystkiego, raczej chodzi o znalezienie balansu między tym co lubimy a tym co służy naszemu zdrowiu. ) Farsz - 200 g ugotowanej soczewicy (u mnie czerwona) - 200 g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej) - 1 cebula + olej do podsmażenia - sól, pieprz Przygotowanie - Mąkę przesiej przez sito, dodaj sól. https://www.powiedzdietomnie.pl/wp-content/uploads/2016/12/MG_2134.jpg 520 780 Daria Pakuła https://www.powiedzdietomnie.pl/wp-content/uploads/2020/05/logo-przezroczyste-kolor.png Daria Pakuła2016-12-21 18:53:522021-08-18 18:05:44Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną Niedługo święta, a jak święta to i pierogi oczywiście. Szczególnie w święta, kiedy możemy sobie pozwolić na odrobinę więcej 🙂 Wracając do ciasta – wychodzi elastyczne i daje się cienko rozwałkować. - Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj cienko na stolnicy wysypanej niewielką ilością mąki. - W tym czasie przygotuj farsz - cebulkę podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dzięki obfitującemu w wartościowe składniki farszowi powstał pewnego rodzaju kompromis między zdrową kuchnią a tą tradycyjną, którą praktykują nasze babcie i mamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/12/pierogi-soczewica-kasza-gryczana.html