Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie!

Helka
Boże Narodzenie
22.12.2016 18:12
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie!

oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – Składniki: ok. 1 kg filetów z białej ryby (np. dorsza, morszczuka) mąka do panierowania + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec bułka tarta do panierowania ok. 6 jajek do panierki olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) 3 korzenie pietruszki (ok. 250g) mały kawałek selera (ok. 110g) kawałek pora (ok. 75g) 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (u mnie 200 g koncentratu Pudliszki) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 2 średnie cytryny 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb sól, pieprz do smaku natka pietruszki do ozdobienia potrawy Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – Wykonanie: 7 dużych marchewek, 3 pietruszki i mały kawałek selera (około 110 gram) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rybę po grecku można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło, lecz mi najbardziej smakuje na ciepło, zwłaszcza na 2 i 3 dzień, gdy smaki odpowiednio się przegryzą. Na dnie naczynia wykładam część farszu, na to ryby, kolejna warstwa farszu, ryby i na sam koniec resztę farszu. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Rybę po grecku można przygotować na 2-3 dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą. Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny. Zaś przekąski i inne dania na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować). W dniu kolacji wigilijnej wystarczy ją tylko odgrzać w piekarniku lub na patelni. Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy. Odsączyć usmażone ryby z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/12/22/ryba-po-grecku-wg-przepisu-mojej-babci/