Wieprzowina w cieście z sosem słodko-kwaśnym

Krzysztof
Obiad
05.02.2014 13:32
Wieprzowina w cieście z sosem słodko-kwaśnym

Przepis

Składniki:

300g wieprzowiny

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

1/2 peczku dymki

1 mała czerwona papryczka chilli

Marynata:

1 łyżeczka sosu sojowego

1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

1/2 łyżeczki octu ryżowego

Ciasto:

1 szklanka mąki, doprawiona solą i pieprzem

1/2 szklanki mleka

2 jajka

olej do smażenia

Sos:

1 łyżka oleju roślinnego

1 ząbek czosnku

1 łyżka jasnego sosu sojowego

2 łyżki brązowego cukru

2-3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka przecieru pomidorowego

120 ml wywaru mięsnego (kostka rosołowa) albo wody

Przygotowanie:

Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Połącz ze soba składniki marynaty , zalej mięso i marynuj przez około 15-20 minut. W tym czasie umyj i pokrój na kawałki paprykę. Przygotuj papryczke chilli. Jeżeli masz jednorazowe, foliowe rękawiczki w kuchni, użyj ich do przygotowania chilli. Wydrąż pestki i pokrój bardzo drobno. W wysokim garnku nagrzej olej (ok 2 szklanek).

Połącz składniki na ciasto. Powinno być gęste, ale leiste. Wrzuć zamarynowane kawałki mięsa i dobrze wymieszaj. Wrzuć kawałki mięsa do oleju i smaż przez 3-4 minuty, mieszając i oddzielając kawałki od siebie. Wyłów i osusz na papierowym ręczniku.

W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos i zagotuj.

Rozgrzej wok i dodaj olej. Wrzuć czosnek, paprykę, dymkę i papryczkę chilli. Smaż ciągle mieszając przez około 2-3 minuty. Dodaj wieprzowinę i ciągle mieszaj, aż mięso nabierze złocistego koloru. Wlej do woka zagotowany sos i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub ryżem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną