udka kurczaka w szalenie aromatycznym sosie grzybowym

Marta
Obiad
10.08.2016 22:36
udka kurczaka w szalenie aromatycznym sosie grzybowym

Więc póki co suszcie, wyczarowujcie dania ze świeżych grzybków, a przepis sobie zapiszcie gdzieś w zakładkach i zapraszam zimą :) Składniki: - 3 ćwiartki z kurczaka - dwie garści suszonych grzybów (namoczonych kilka godzin wcześniej) - duża cebula - mała główka czosnku - pęczek natki pietruszki - 300 g śmietanki 36 % - 200 ml bulionu (opcjonalnie wody) - sól, pieprz czarny - 2 łyżki masła - 2 łyżki oleju rzepakowego Ale jak się nie ma co się lubi, to wiadomo, trzeba zadowolić się tym co się ma. Kiedy cebula się zeszkli dodaję odciśnięte z wody, pokrojone w paski suszone grzyby. Na patelni rozgrzewam pozostałą łyżkę masła, wrzucam obrane, rozgniecione ząbki czosnku przez ok minutę uważając aby go nie spalić. Na patelni mocno rozgrzewam łyżkę masła z dwoma łyżkami oleju rzepakowego. Wstyd mi tylko, bo sezon grzybowy a ja tutaj z suszonymi wyskakuję. Opcjonalnie: 3 łyżki parmezanu lub innego dojrzewającego sera) Kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron. Obsmażam kurczaka z każdej strony na złoty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookandlov.blogspot.com/2016/08/udka-z-kurczaka-pieczone-w-sosie.html