Meksykańska miska

Anna
Obiad
07.03.2016 18:24
Meksykańska miska

Składniki na 4 porcje: 300-400g brązowego ryżu lub basmati - u mnie brązowy 700g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki w proszku z solą, pieprzem i kolendrą 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sos pomidorowy: 400 ml passaty pomidorowej 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka oregano pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak ostro lubicie) warzywa: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju salsa: 2 pomidory ½ czerwonej cebuli sól pieprz odrobina soku z cytryny świeża kolendra lub pietruszka do smaku Dodatki: 2 liście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej ½ puszki kukurydzy opcjonalnie 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki - ja pominęłam 2 łyżki startego sera żółtego opcjonalnie prażona cebulka Przygotowanie: - Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Tak było i tym razem, stąd poniżej przedstawiam Wam moją wariację na temat meksykańskiej miski, na którą wybrałam się z koleżanką. - Na dno talerza ułożyć porcję ryżu, na to podsmażone warzywa, a na nie podsmażonego kurczaka. - Warzywa: paprykę pokroić w paski lub w kostkę, a cebulę w piórka. Danie składa się z poszczególnych warstw, które tworzy ryż, podsmażone warzywa, mięso, salsa pomidorowa i ser żółty. Na tyle nam zasmakowała, że obiecałam pokombinować z domową jej wersją. Na wierzch posypać odrobiną kukurydzy, sałaty, startego sera żółtego i prażoną cebulką. - Salsa: Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2016/03/meksykanska-miska.html