Kurczak słodko-kwaśny

Dagmara
Obiad
23.11.2015 0:54
Kurczak słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny: 1 mała cebula 4 plastry ananasa z puszki 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki 2 połówki brzoskwiń z puszki 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego z puszki 4 łyżki ketchupu 1 łyżeczka cukru * 2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego * 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki +do podania: ryż basmati CZAS ŁATWY 1. Cebulę kroimy w piórka, ananasy i brzoskwinie w kostkę, papryczkę w krążki (pestki wyrzucamy!). Składniki dla dwóch osób: 2 piersi z kurczaka sól świeżo mielona pieprz świeżo mielony mąka ziemniaczana 2 łyżki oleju W woku lub na głębokiej patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. 2. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia (2-3 minuty). Gotowe! :) * w zależności od marki, ketchupy mają różną zawartość octu i cukru. Sos, w zależności do upodobań, można doprawić bardziej na ostro. Danie, które zna chyba każdy - kurczak w sosie słodko-kwaśnym :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tajskiesmaki.blogspot.com/2014/11/kurczak-sodko-kwasny.html