mujaddara

Jacek
Obiad
28.09.2015 12:30
mujaddara

Składniki

- 4 duże cebule

- 200g ryżu długoziarnistego lub basmanti

- 200g soczewicy

- 1/2 łyżeczki kuminu

- 12-15 ziaren ziela angielskiego

- sól i pieprz

- oliwa z oliwek

- 750ml bulionu warzywnego

- świeża kolendra

Przepis

- cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy na rozgrzaną oliwę na patelni

- musimy ją skarmelizować, więc zostawiamy ją na dłuższy czas na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając by się nie przypalała, a równomiernie karmelizowała

- połowę gotowej cebuli przesypujemy do rondla, dodajemy roztarty w moździerzu kumin oraz ziele angielskie i podsmażamy 1-2 minuty na większym ogniu, by poczuć intensywny zapach przypraw

- wlewamy gorący bulion, wsypujemy ryż oraz soczewicę, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i - zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny co jakiś czas mieszając

- w tym czasie ryż i soczewica wchłoną cały płyn, solimy i pieprzymy do smaku

- po pół godzinie gasimy ogień i pozostawiamy podobnie jak inne pilafy pod przykryciem przez 10 minut

- w międzyczasie podgrzewamy resztę cebuli na patelni

- mujaddarę wykładamy do miseczek, na wierzch równomiernie nakładamy skarmelizowaną cebulę i posypujemy liśćmi świeżej kolendry

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną