placek po węgiersku

Ewa
Obiad
25.04.2015 11:35
placek po węgiersku

Składniki

placki ziemniaczane:

80 dag ziemniaków

2 jaja

2 kopiaste łyżki mąki pszennej

1 średnia cebula

sól

pieprz

gulasz:

80 dag chudej łopatki wieprzowej

2 małe cebule

1 strąk czerwonej papryki

2 średnie marchewki

1 liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

sól

pieprz

słodka i ostra papryka wg smaku

1 (z górką) łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu

Przepis

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy do rondla na rozgrzany olej, posypujemy lekko solą i pieprzem, podsmażamy do ścięcia pierwszej warstwy mięsa, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki marchewki, podsmażamy krótko. Następnie zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości by przykryła mięso, dodajemy liścia i ziele oraz obie papryki, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości mięsa (u mnie zwykle trwa to około 45 minut). Wywar uzupełniamy w miarę jego wyparowywania.

Na około 15 - 20 minut przed końcem gotowania wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę.

Potem sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w wodzie, zagotowujemy i doprawiamy finalnie.

Kiedy gulasz mamy już gotowy, zabieramy się za placki.

Obrane ziemniaki ścieramy na pure, jeśli są mocno wodniste lekko odsączamy nadmiar płynu.

Do masy wbijamy jaja, dodajemy posiekaną cebulę oraz mąkę pszenną i przyprawy, mieszamy dokładnie łyżką.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, nakładamy około 4 łyżek masy plackowej i rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni. Smażymy na złoto z obu stron.

UWAGA: Będzie nam łatwiej odwracać tak duży placek, jeśli posłużymy się dwoma szerokimi łopatkami.

Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta.

Placek wykładamy na talerz, na jego połowę nakładamy podgrzany gulasz, przykrywamy drugą częścią placka tworząc coś na kształt omletu. Podajemy z orzeźwiającymi i pikantnymi dodatkami.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną