Duszony karczek jak u mamy <3

Dagmara
Obiad
16.11.2014 18:38
Duszony karczek jak u mamy <3

Przepis

Składniki (dla 4-5 osób):

4-5 plastrów karczku wieprzowego

5 dużych boczniaków lub innych grzybów

2 liście laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

2 cebule

1 1/2 łyżki musztardy (u mnie Dijon)

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju (np. arachidowy)

1 łyżka masła

sól, pieprz

natka pietruszki

kromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia, około 8 minut z każdej strony. Przekładamy mięso wraz z tłuszczem do garnka, w którym będziemy dusić potrawę (dosyć ściśle).

3. Na suchej patelni prażymy czosnek do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i przekładamy mięsa. Na tę samą patelnię wrzucamy grzyby i odparowujemy z nadmiaru wody. Dodajemy cebulę i łyżkę masła, smażymy do zeszklenia cebuli (około 5 minut). Przekładamy do mięsa.

4. Do garnka wlewamy taką ilość wody, aby zakryło nam mięso. Dodajemy musztardę, ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem (duszone mięsa baaardzo lubią pieprz :)) i dusimy pod przykryciem 35-45 minut do miękkości.

5. Mięso wyławiamy z garnka, a sos redukujemy do pożądanej konsystencji - zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody, często mieszając (im gęstszy sos, tym częściej należy mieszać, aby sos się nie przypalił). Na tym etapie możemy dodać pokruszone kawałki chleba na zakwasie. Mięso wkładamy z powrotem do sosu i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)

* Znajomy Szef Kuchni polecił mi, aby do sosu dodać kromkę chleba na zakwasie. Jest to stary, "babciny" sposób na wzbogacenie smaku, dodanie kwasowości i zagęszczenie. Ja niestety go nie posiadałam, ale następnym razem na pewno tak zrobię :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną