Grillowany schab z grzybami

Ewelina
Obiad
14.10.2014 22:04
Grillowany schab z grzybami

Przepis

Grzyby właściwie już się chyba skończyły, ale może ktoś ma mrożone i nie wie co z nimi zrobić. Ja miałam troszkę świeżych i zero pomysłu, więc przygotowałam je tak jak widać poniżej :)

GRZYBY:

świeże maślaki – nie zważyłam, ale po obraniu i pokrojeniu otrzymałam ich około 1,5 litra

1 cebula

duży ząbek czosnku

łyżka oleju

łyżka masła klarowanego

sól

pieprz

majeranek

tymianek

jasny sos sojowy

MIĘSO:

5 kotletów ze schabu środkowego

łyżka oleju

sól

pieprz

ostra papryka sproszkowana

majeranek

tymianek

czosnek granulowany

WYKONANIE:

MIĘSO:

Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.

Odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania (ja przygotowałam je dzień wcześniej).

Następnie (kiedy maślaki są już gotowe) na patelni grillowej usmażyć z obu stron do miękkości.

GRZYBY:

Maślaki oczyścić, z łebków zdjąć skórkę, pokroić je na kawałki.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać masło, a kiedy się rozpuści wrzucić maślaki.

Dusić do odparowania płynu co najmniej kilkanaście minut.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i roztartymi ziołami.

Danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypanymi natką pietruszki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną