Cukinia faszerowana mięsem mielonym z indyka

Krzysztof
Obiad
01.08.2014 20:11
Cukinia faszerowana mięsem mielonym z indyka

Przepis

Składniki:

5 okrągłych cukinii

500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka

opakowanie przecieru pomidorowego

1 czerwona cebula średniej wielkości

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

4 ząbki czosnku

5 małych garści startego żółtego sera

zioła prowansalskie (najlepiej świeże)

łyżka tłuszczu do smażenia

pieprz i sól

Papryki umyć, oczyścić z nasion i drobno posiekać, cebulę obrać i również posiekać. Rozgrzać na patelni tłuszcz i wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, szybko przesmażyć, dodać cebulę i papryki, smażyć. Potem dodać mięso, mieszać, by nie stało się jednolitą masą, po około 5-10 minutach zalać przecierem pomidorowym. Dodać sól, pieprz i najlepiej świeże zioła prowansalskie. Trzymać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zredukowania.

Usunąć środek cukinii, delikatnie nasmarować ją tłuszczem, np oliwą z oliwek i posolić.

Do środka warzywa nałożyć farsz i pokryć startym żółtym serem. Układać w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w 170 stopniach około 30 minut, pod koniec zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną