ŚRODA: KURCZAK MARENGO, ALBO KURCZAK NAPOLEONA

Agnieszka
Obiad
19.09.2018 9:03
ŚRODA: KURCZAK MARENGO, ALBO KURCZAK NAPOLEONA

Składniki: 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wytrawnego wina (preferowane białe) Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz ręcznikiem papierowym o pokrój na za zgrabne kawałki. Kucharz wszedł do Marengo, złapał co było pod ręką i w ciągu pół godziny przyrządził legendarną potrawkę z kurczaka w pomidorach z grzybami i rakami. Badacze tematu udowodnili, że danie nie mogło powstać pod Marengo, bo nie było tam składników występujących w potrawie, poza tym głośno zrobiło się o nim dopiero w dwa lata po bitwie. Zrezygnowaliśmy z jajek sadzonych, często występujących w przepisach na kurczaka Napoleona, bo jak dla nas było to już za dużo dobrego. Wyłóż na tłuszcz krewetki Smaż na dość mocnym ogniu po minucie z każdej strony. Smaż przez kilka minut na dość mocnym ogniu, żeby kurczak ładnie przyrumienił się z każdej strony. Na koniec warto jeszcze dodać, że pod Marengo walczyli Polacy z legionów Dąbrowskiego – tego od Mazurka Dąbrowskiego. Jeśli macie czas przygotujcie danie z kurczaka z kością, sos będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Problem polegał na tym, że tabory z prowiantem utknęły gdzieś po drodze. Krok 2 Następnie wlej do rondla szklankę wina, przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob z dna wszystkie smakowitości jakie przywarły do rondla podczas smażenia. Smaż chwilę, a następnie wlej do rondla przesiekane pomidory z puszki wraz z płynem. Był czerwiec 1800 r. Pod niewielką wsią Marengo, na południe od Mediolanu rozegrała się bitwa między wojskami Napoleona i cesarza austriackiego, bitwa niemal przegrana przez Francuzów. Bardzo szkoda, że tak rzadko pojawia się na polskich stołach, bo jest to potrawa nadzwyczaj smaczna, pełna rozmaitych smaków i aromatów. Zamiast całego kurczaka wykorzystaliśmy też wybrane kawałki mięsa na dodatek bez kości, a to po to, żeby przyspieszyć proces smażenia. Liczba porcji: 2 bardzo duże Wszystko wskazuje na to, że historia powstania tego dania jest całkowicie bajką. Kiedy masło się zapieni wyłóż na nie kawałki kurczaka. Podawaj z ciemnym pieczywem lub z ryżem. Rozgrzej w szerokim rondlu 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Jakby nie było kuchnia wzbogaciła się o wspaniałe danie tak proste do zrobienia, że trudno uwierzyć. Nie ma jednego, kanonicznego wykazu składników kurczaka Marengo, można natrafić na różne ingrediencje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-kurczak-marengo-albo-kurczak-napoleona/