Menu na tydzień - lunche do pracy - mało czasu, mało składników

Agnieszka
Obiad
21.01.2018 15:44
Menu na tydzień - lunche do pracy - mało czasu, mało składników

Całe menu na tydzień – mało czasu, mało składników – wygląda tak: Niedziela – Diabelski kurczak w 15 minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) W większości przepisów podajemy składniki na na cztery porcje – jeśli to dla Was za dużo, to zmniejszcie ilość składników, ale najlepiej zamroźcie nadwyżkę – będzie jak znalazł na później. Mamy dla Was menu na tydzień, które nazwaliśmy mało czasu, mało składników – bo wiemy, że macie mało czasu na gotowanie i chcielibyście wykorzystywać jak najmniej składników. Wszystkie dania od niedzieli do wtorku zrobiliśmy w niedzielne popołudnie z tym, że ciasto do kebaba zagnietliśmy w sobotni wieczór (15 minut roboty), choć można to zrobić również w niedzielę (ciasto musi tylko odpocząć regulaminową godzinę kub dwie). W tym menu na tydzień znajdziecie dania, które smakują obłędnie i są bardzo zdrowe, choć wcale nie wymagają pracy, czasu, pieniędzy i wielu składników. Planując posiłki trzymamy się zasady, żeby w niedzielę upiec w piekarniku lancze na co najmniej trzy dni lub chociaż półprodukty do nich oraz przygotować jedno danie, które zamrozimy. Wybór padł na diabelskie udka z kurczaka robione w ekspresowym tempie – po 15 minutach są gotowe do jedzenia. Ich listę znajdziecie niżej – jak na obiady na cały tydzień nie ma tego wiele. Stanęło na kebabie, dokładniej na chlebkach do kebaba, które, tak samo jak pitty, trzeba piec krótko w mocno rozgrzanym piecu. Choć trudno w to uwierzyć menu na osobę na 6 dni kosztuje zatem jedynie 36 zł. Wszystkie (bez wyjątku) bardzo nam smakowały (Agnieszka szczególnie zakochała się w domowych kebabach z kurczaka, znowu prawie nic nie zostało dla mnie), a ja za to pożarłem większość ratatouille. Tak krótki czas jest możliwy do osiągnięcia dzięki pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku rozgrzanym na maksa. Pobierz menu na tydzień Jak gotowaliśmy Planowanie menu na tydzień W temperaturze 180 stopni z termoobiegiem wszystko upiekło się w 30 minut (kebab wyjęliśmy po 25 minutach). Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami W pierwszej kolejności do piekarnika trafiło ratatouille i warzywa do niedzielnego obiadu oraz mięso na kebab. Wszystkie dania z tego menu są idealne do mrożenia i odgrzewania w pracy. Lista zakupów Krewetki 200 g 2 piersi z kurczaka 8 podudzi z kurczaka (pałek) 0,5 kg jarmużu Makaron rurki (penne) Na wszystko (oprócz przypraw, które mieliśmy w domu) wydaliśmy 140 zł. Żeby je przygotować nie musicie mieć umiejętności kulinarnych – więc nie przyjmujemy wymówek, że to dla Was za trudne!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/menu-na-tydzien-malo-czasu-malo-skladnikow/