MEKSYKAŃSKIE TACOS Z TORTILLI! NA OBIAD LUB IMPREZĘ!

KAROLINA
Obiad
17.01.2018 11:43
MEKSYKAŃSKIE TACOS Z TORTILLI! NA OBIAD LUB IMPREZĘ!

PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKIE TACOS W STYLU MEKSYKAŃSKIM SKŁADNIKI: - 500 g brunatnych pieczarek - 2 szalotki lub 1 slodka cebula - 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne - 2 łyżki oleju - wypustki z polowy owocu granatu - 1/3 pęczka pietruszki lub kolendry - kilka plastrów limonki - 6 łyżek konserwowej lub świeżej kukurydzy - 1/2 awokado - posiekana dymka - pomidorki koktajlowe 2 garście - liście bazylii sos czosnkowy ( wersja ekspresowa) - 4 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - czosnek granulowany + sól sos czosnkowy ( wersja standardowa) - 4 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez prqskę - kilka kostek sera feta marynujemy 2-3 godziny Na patelni na oleju podsmaż pieczarki, posól je od razu dzięki czemu szybko się usmażą, dodaj cebulę, która zbierze całość oleju i aromatu z patelni, dodaj pieprz cayenne i przesmaż z całością, dzięki temu uwydatni on swój smak i aromat, dodaj jedną garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w mniejsze kawałki, trzy łyżki kukurydzy, całość przesmaż około 2- 4 minuty. Tacosy wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, nakładamy gorący farsz z patelni, dodajemy na wierzch troszkę chrupiącej kukurydzy, pokrojone pomidorki, wypustki z granatu, awokado, zieleninę i cienko pokrojona limonkę (lub skrapiamy sokiem z limonki). Żeby z tortilli zrobić tacos, musimy wysuszyć trochę tortille, ja to robię w bardzo prosty sposób, na butelki po winie/ piwie (umyte i osuszone) ułożone w pozycji leżącej układam placki tortilli i wstawiam na kwadrans do piekarnika, temp 200 stopni C. W tym czasie przygotowuje dodatki. Przepis z tych, które po prostu trzeba zrobić, idealne na spotkanie ze znajomymi lub imprezkę, idealne na wieczór filmowy, lub na obiad dla całej rodziny- dzieciaki uwielbiają takie cuda! Ale tacosy nie byle jakie, bo wegetariańskie, choć jak się je je to trochę się ma wrażenie jakby były z mięsem, ale przygotowałam je z brunatnymi pieczarkami, dużą ilością pyszności takich jak słodkie pomidory, kukurydza, wypustkami granatu, awokado i ... zresztą sprawdźcie sami! Wczoraj pokazałam Wam przepis na domowe tortille, dzisiaj chciałam Wam pokazać, jak zrobić tacosy z tortilli. Możesz pominąć tą czynność i wtedy farsz zawinąć w tortille, otrzymasz nadziewane tortille.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2018/01/tacos-z-tortilli-na-obiad-lub-impreze.html