klasyka gatunku, czyli tagliatelle z kurkami

Marta
Makarony
21.07.2017 20:36
klasyka gatunku, czyli tagliatelle z kurkami

Klasyk, ale wiem, że bardzo klasyki lubicie :) Składniki: - 1/2 opakowania makaronu tagliatelle MALMA - pojedynczy filet z kurczaka - 250 g kurek - mała cebula - 3 ząbki czosnku - małe opakowanie śmietanki 30% - pęczek natki pietruszki - sól morska, pieprz do smaku - masło Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kawałki kurczaka po 3 minuty z każdej strony (przewracamy je potrzącając patelnią, lub pojedynczo, drewnianymy szczypcami. Bez obaw, kawałki mogą w środku być delikatnie surowe, dojdą w sosie śmietanowym i będą bardzo soczyste). Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy aldente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy. Zwyczajnie latem nie chce mi się stać przy garach i nie ma innego usprawiedliwienia. Kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookandlov.blogspot.com/2017/07/tagliatelle-z-kurkami.html