Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

Patrycja
Makarony
22.05.2017 12:02
Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

😊 Składniki: sos: pomidory z puszki 2 opakowania, papryka czerwona 1 szt, czosnek 6 ząbków, oliwa z oliwek 4 łyżki, świeża bazylia 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sos sojowy 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, pulpety: soczewica czerwona 2 szklanki, czosnek 1 ząbek, płatki owsiane 3 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, garam masala lub mielona kolendra 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: spaghetti 1 opakowanie, płatki drożdżowe do posypania, świeża bazylia kilka listków, Sposób przygotowania: Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory z puszki otwieramy i przelewamy do garnka, dodajemy upieczoną paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki sosu. Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie zalewamy wodą, tak aby była przykryta, (u mnie dwie szklanki) i nastawiamy na palnik. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min, aż papryka będzie miękka i lekko przypieczona. Najcudowniejsze w tym wszystkim jest to, że poza jej walorami smakowymi ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie to, że jest zdrowa! Na talerzu układamy makaron, następnie polewamy sosem, układamy pulpety i posypujemy posiekaną bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min, aż lekko się zrumienią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/05/spaghetti-z-pulpetami-z-soczewicy.html