Makaron z brokułami, marchewkami, pietruszkami, korniszonami i mięsem

Dominika
Makarony
04.12.2016 19:20
Makaron z brokułami, marchewkami, pietruszkami, korniszonami i mięsem

Składniki Ilość: 4 porcje 600 g szynki wieprzowej bez kości 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 brokuła 7 małych korniszonów 400 g makaronu lub mniej 4 czubate łyżki naturalnego gęstego jogurtu kostka imbiru (ok. 3 x 3 cm) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu 1/2 łyżeczki kruszonego chili jalapeno szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie W tym celu pokroić je w małą kostkę, a następnie wymieszać wraz z imbirem startym na tarce, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kolendrą, rozmarynem, chili jalapeno, gałką muszkatołową, sosem sojowym, olejem oraz solą i pieprzem. Oprócz mięsa do smażenia dodałam marchewki oraz pietruszki pokrojone w kosteczkę, a także brokuła kiedyś przeze mnie nielubianego, a obecnie to chyba jedno z moich ulubionych warzyw. Danie doprawiłam kilkoma ostrzejszymi przyprawami, co nadało mu nieco charakteru ;) Ważne, aby mięso wieprzowe zamarynować wieczorem poprzedniego dnia, tak żeby w dniu smażenia i jedzenia było bardziej aromatyczne. Następnego dnia rozgrzać suchą patelnię i dodać na nią mięso wieprzowe wraz z przyprawami i olejem. Na dno talerza wykładać makaron, a na górę mięso z warzywami. Dusić potrawę przez następne 10 minut, 2 minuty przed końcem dodając pokrojone w kosteczkę korniszony. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, a kolejno na jeszcze mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/makaron-z-brokulami-marchewkami-pietruszkami-korniszonami-i-miesem/