tymiankowe półspaghetti z pieczarkami i szpinakiem

Jacek
Makarony
20.11.2015 12:44
tymiankowe półspaghetti z pieczarkami i szpinakiem

Składniki

- 300g makaronu spaghetti

- 250g świeżego szpinaku

- 200g pieczarek

- 100g różyczek brokuła

- 1/2 małego pora

- 1 duża cebula

- 4 ząbki czosnku

- tymianek

- pieprz

- oregano

- oliwa z oliwek

- 1,2l bulionu warzywnego

Przepis

- pieczarki myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plastry

- cebulę kroimy w piórka, pora w półkrążki, brokuła w drobne kawałki

- do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzący bulion warzywny, makaron przełamujemy na pół i wkładamy na dno garnka, a na wierzch wsypujemy wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawami - 1/2 łyżeczki tymianku i 1 łyżeczka oregano oraz pieprzem do smaku

- staramy się wszystko przykryć bulionem i zagotowujemy całość pod przykryciem

- następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10-15 minut, aż cały płyn się wchłonie, co jakiś czas mieszając

- ściągamy z ognia, dodajemy liście szpinaku, mieszamy dokładnie i pozostawiamy na chwilę pod przykryciem, aż zmiękną wedle własnych preferencji

- podajemy na gorąco i możemy okrasić nieco startym na drobnych oczkach tarki serem żółtym

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną