Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem

Basia
Makarony
12.10.2015 14:23
Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

50 dag mięsa mielonego

50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę

2 cebule

3 pomidory

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 garście świeżego szpinaku

szklanka bulionu

2 łyżki masła

sól, pieprz

słodka papryka

płaska łyżka oregano

tłuszcz do smażenia

50 dag makaronu

Przepis

Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną