Przepis
Składniki (3 porcje):
makaron tagliatelle – 200 gram
żółta cukinia – 1 sztuka nieduża
zielona cukinia – 1 sztuka nieduża
marchew – 1 sztuka średnia
czosnek – 3 ząbki średniej wielkości
oliwa z oliwek – 5 łyżek
twardy ser – do posypania
sól, pieprz
Przygotowanie (25 minut):
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Warzywa pokrój w nitki o niewielkim przekroju, w praktyce im cieńsze, tym krócej się robią. Pocięte cukinie i marchew gotuj na parze. Jeśli kawałki warzyw mają 4×4 mm to marchew będzie gotowa po około 12 minutach, a cukinie po 5 minutach. Najpierw do garnka wkładaj marchew, gdy zacznie mięknąć dołóż obie cukinie.
3. Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj wyciśnięty czosnek. Uważaj żeby się nie przypalił, bo nabierze goryczy. Tak przygotowaną oliwę czosnkową dopraw solą i pieprzem.
4. Makaron odsącz i wymieszaj z oliwą, następnie z warzywami. Jeśli całość jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
Makaron z warzywami i oliwą podawaj na gorąco, posypany aromatycznym, włoskim serem.
Powodzenia i Smacznego!