Tagiatelle ze szpinakiem i ziarnami słonecznika

Ewelina
Makarony
05.09.2014 20:43
Tagiatelle ze szpinakiem i ziarnami słonecznika

Przepis

Tagliatelle ze szpinakiem, rzodkiewką i prażonym słonecznikiem

Dziś mam dla Was przepis na makaron tagliatelle ze szpinakiem i rzodkiewką w lekkim sosie śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone.

Danie posypane jest prażonym ziarnem słonecznika, które przyjemnie podkreśla cały smak.

Jak większość moich wariacji na temat makaronów, danie powstało z tego co aktualnie można było znaleźć w lodówce.

Posiłek przygotowuje się w kilkanaście minut jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad, a przy tym bardzo smaczny i sycący.

Składniki:

na 2 porcje

300 g makaronu tagliatelle

100 g świeżego szpinaku

50 g ziarna słoneczniku

5 dużych rzodkwi

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól

świeżo mielony pieprz

100 ml śmietany kremówki 30%

50 g serka mascarpone

Słonecznik prażę na rozgrzanej, teflonowej patelni.

Często mieszam, aby się nie przypalił, tylko uzyskał złocisty kolor.

Przekładam na talerzyk i odstawiam na bok.

Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu.

W tym czasie myję i osuszam szpinak.

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmażam 30 sekund na najmniejszym ogniu.

Następnie dodaję liście szpinaku oraz pokrojoną w paseczki rzodkiew.

Duszę całość do momentu, aż odparuje nadmiar wody z liści szpinaku, a rzodkiew stanie się miękka.

Na koniec dodaję śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz wszystkie przyprawy.

Dokładnie mieszam, sos powinien mieć aksamitną konsystencję.

Ugotowany makaron odcedzam i od razu przekładam na patelnię z sosem, dokładnie mieszam.

Danie posypuję dużą ilością podprażonego słonecznika i podaję na głębokich talerzach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną