Makaron z malinami

Ewelina
Makarony
03.09.2014 21:15
Makaron z malinami

Przepis

Korzystając jeszcze z lata, tyle, ile się da postawiłam kilogramami jeść świeże, letnie owoce; D W zamrażalce leżą też jagody, z którymi wypada coś zrobić.

Na dzisiaj mam dla Was bardzo pyszną i prostą propozycję na szybki i słodki obiad- jeśli tak jadacie. Ja jadam i to bardzo często, więc dla mnie była to jedynie przyjemność.

Nektarynki na ciepło są nieziemskie- miękkie i jeszcze bardziej słodkie, a jak pachną! Maliny przyjemnie się rozpadły i zabarwiły makaron na różowo. Owoce są na tyle słodkie, że nie potrzeba żadnego cukru, czy miodu lub syropku klonowego do posłodzenia dania.

Dodatek jogurtu kokosowego wprowadza lekki powiew orzeźwienia i kontrastującego chłodu z ciepłym makaronem. Co, jak co, ale ciepło z zimnem bardzo dobrze się ze sobą łączy; )

Za oknem znowu przebłysk lata. Nie, jeszcze nas nie opuściło: )

Makaron z malinami, nektarynkami i jogurtem kokosowym

2 porcje

składniki:

- 120 g drobnego makaronu

- 1 duża nektarynka

- 100 g malin

- 20 g małych rodzynek

- 100 g jogurtu naturalnego

- 20 g wiórków kokosowych

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 2- 3 szczypty czarnuszki

- 2 gałązki mięty

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

W między czasie na suchej patelni podprażyć wiórki kokosowe, aby nabrały złotego koloru, chwilę ostudzić i dodać do jogurtu naturalnego, wszystko wymieszać i odstawić.

Nektarynkę pokroić na plasterki, następnie przepołowić je na pół, zostawiając kilka plasterków do dekoracji.

Ugotowany, gorący makaron przenieść na patelnię. Dodać pokrojone nektarynki i większość malin, zostawiając kilka do dekoracji. Dodać cynamon i smażyć wszystko, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać, wtedy zdjąć z ognia.

Na talerz nałożyć porcję makaronu, udekorować pozostałymi owocami, obsypać rodzynkami, czarnuszką i listkami mięty. Jogurt przelać do miseczki na dipy i podawać razem z makaronem.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną