Poznajemy smaki wschodu - makaron

Ewelina
Makarony
01.09.2014 20:18
Poznajemy smaki wschodu - makaron

Przepis

To jedno z tych dań które robi się szybko, łatwo, przyjemnie i ma się pełną satysfakcję z dokonanej pracy. Jako, że uwielbiam azjatyckie smaki to sałatko- danie bardzo mi smakowało, a przede wszystkim sos, który świetnie połączył się z awokado i łososiem.

Lekkie i proste danie, które zasmakuje na pewno wszystkim miłośnikom sosu sojowego, awokado i łososia;)

ps, Sos nada się też do sajgonek: ))

Makaron somen z awokado i wędzonym łososiem z sosem sojowo- sezamowym

3 porcje

składniki na sos:

- 5 łyżek sosu sojowego

- 2.5 łyżki octu ryżowego

- 1 łyżka oleju sezamowego

- 1 łyżeczka sezamu

pozostałe składniki:

- 240 g makaronu somen

- 150 g wędzonego łososia

- 1 duże awokado

- 1 łyżka sezamu

Makaron wrzucić na kilka minut do wrzącej wody, aby się ugotował, następnie odsączyć i przepłukać zimną wodą.

Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniało, odstawić. Łososia porwać na kawałki.

Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.

Do miski dodać makaron, awokado, łososia, wymieszać ze sobą. Następnie dolać sos i jeszcze raz wszystko wymieszać.

Całość podawać oprószone sezamem

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną