Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Ewelina
Makarony
01.09.2014 15:55
Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Przepis

Dziś podobno ostatni dzień wakacji. Z tej okazji mam dziś dla Was przepis na makaron z czarnogórskim serem, takie sentymentalne danie z wakacyjnym elementem. Tak, tęsknię za czarnogórskim słońcem!

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i czarnogórskim sirem

porcja dla dwóch osób

paczka makaronu świderki (u mnie Międzybrodzki klik )

duża pierś kurczaka

200g świeżych liści szpinaku

200ml śmietany 30%

jajko

50g czarnogórskiego njeguškiego sira (można zastąpić parmezanem)

pieprz czarny

sól himalajska

oliwa z oliwek

Pierś kurczaka umyj i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj pierś kurczaka i szpinak, przypraw czarnym pieprzem i smaż ok. 8minut.

W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody, ugotuj makaron, tak aby był al dente. Po ugotowaniu NIE przelewaj makaronu zimną wodą.

W osobnym naczyniu rozmieszaj jajko z śmietaną i startym serem. Gdy kurczak będzie już gotowy, zmniejsz ogień, dodaj sos śmietanowy, cały czas energicznie mieszając. Na koniec do sosu dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj ciepłe.

Smacznego. :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną