Makaron po chińsku

Ewelina
Makarony
25.08.2014 7:51
Makaron po chińsku

Przepis

A dziś coś bardzo na szybko... z kurczakiem i makaronem pełnoziarnistym penne.

Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka

- ok. 200- 250 g suchego makaronu pełnoziarnistego

- ok. 400 g mieszanki chińskiej lub świeże warzywa (papryka czerwona, papryka zielona, pędy bambusa, por, marchew, grzyby mun)

- 1 duża cebula cukrowa

- 2 duże ząbki czosnku

- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego

- 2 łyżki oleju sezamowego

- 1-1,5 łyżki sosu rybnego

- 1-2 łyżki oleju z pestek winogron

- 1 czubata łyżeczka curry

- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

- 1/3 łyżeczki imbiru

- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

- sól i pieprz do smaku

Kurczaka umyłam, oczyściłam, pokroiłam w dość drobną kostkę, doprawiłam papryką, curry i imbirem i wstawiłam na jakiś czas do lodówki (im dłużej tym lepiej).

Cebulę pokrojoną w pióra podsmażyłam w woku na oleju rzepakowym, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyłam przez kilkanaście sekund aż uwolni swój aromat. Następnie dodałam kurczaka, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny i cukier, wszystko razem smażyłam na sporym ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodałam mieszankę i ok. 1/3 szklanki wody, krótko smażyłam, by warzywa były chrupkie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam z ugotowanym wcześniej al dente makaronem i gotowe.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną