Makaron z pomidorkami koktajlowymi

Ewelina
Makarony
02.07.2014 13:59
Makaron z pomidorkami koktajlowymi

Przepis

Składniki:

750 g pomidorów koktajlowych

garść świeżych liści bazylii

3 ząbki czosnku

150 g sera cacioricotta

ok 2 łyżek oliwy z oliwek

sól

opakowanie makaronu do podania (ja użyłam pappardelle)

Pomidory umyć i przekroić na połowę. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Dodać obrane ząbki czosnku, posolić i polać oliwą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 25-30 minut.

W tym czasie umyć liście bazylii i zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.

Na 10 minut przed końcem pieczenia do pomidorków dodać bazylię i przemieszać.

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Z sosu wyciągnąć czosnek. Makaron wymieszać z sosem i serem. Podawać. Można udekorować świeżymi listkami bazylii.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną