Makaron z wieprzowiną, papryką i czerwoną cebulą

Ewelina
Makarony
27.06.2014 21:17
Makaron z wieprzowiną, papryką i czerwoną cebulą

Przepis

Składniki:

200 g makaronu spaghetti

1/2 czerwonej papryki

1/2 zielonej papryki (tym razem musiałam użyć żółtej)

1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)

1 czerwona cebula

1 łyżka brązowego cukru

3 łyżki pasty pomidorowej

0,5 kg karkówki

łyżka oleju do smażenia

marynata do mięsa:

50 ml sosu sojowego

4 ząbki czosnku

Karkówkę pokroić w cienkie paski. Do naczynia wlać sos sojowy. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Włożyć mięso i wymieszać. Odstawić na 30 minut.

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w pióra, papryczkę chilli w cieniutkie paseczki.

Wok (lub dużą, głęboką patelnię) rozgrzać. Kawałek papierowego ręcznika kuchennego polać olejem. Przetrzeć wok.

Wrzucić zamarynowaną karkówkę. Smażyć do zarumienienia. Dodać papryki i cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę, tak aby warzywa do końca pozostały chrupiące.

Dodać łyżkę brązowego cukru i pastę pomidorową. Dokładnie wymieszać. Wrzucić ugotowany, odcedzony makaron i ponownie dokładnie wymieszać. Jeżeli lubicie wyraźny, słony smak, doprawić jeszcze sosem sojowym. Przesmażyć jeszcze przez chwilkę i podawać.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną