PIĄTEK: BŁYSKAWICZNY MAKARON RYŻOWY W SOSIE IMBIROWYM

Agnieszka
Makarony
03.08.2018 7:18
PIĄTEK: BŁYSKAWICZNY MAKARON RYŻOWY W SOSIE IMBIROWYM

Wymieszaj w miseczce 2 łyżki tartego czosnku, 2 łyżki tartego imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki wody. Sos 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki startego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Przepis pochodzi z bloga choosingchia.com Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego Mała główka brokuła podzielona na różyczki 2-3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki nasion sezamu Czasem dobrze jest jednak wydać parę złotych, bo makaron ryżowy można przygotować w kilka minut: czasem wystarczy zalać wrzątkiem, czasem trzeba namoczyć w zimnej wodzie. Całą robotę w tym daniu robi mocny sos, łączący w harmonijną całość świeżość imbiru z ostrą czosnkową nutą, łagodzoną słodyczą miodu przełamaną przez słony akcent sosu sojowego. Być może jest to kwestia braku nawyków, przepisów i pewnie też ceny, bo za paczkę makaronu trzeba dać 7-8 zł z czego można zrobić maksymalnie 4 dania. Błyskawiczny makaron ryżowy z mocnym imbirowym sosem można zrobić w 10 minut. Można dodać do niego podsmażone kapusty bok choy, szpinak, rukolę, pokrojoną w paski marchew, albo rzepę, czy rzodkiewki siekane w plastry. Trochę podobni są w tym do Włochów, tyle tylko, że zamiast makaronu jajecznego, pszennego, często używają makaronu ryżowego. Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzuć do makaronu różyczki brokuła. Krok 2 W międzyczasie zrób sos.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-blyskawiczny-makaron-ryzowy-w-sosie-imbirowym/